GK VALLH PR Svarthalls Speedy ”Speedy”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Stamtavla

Border Collie, svart trefärgad tik
Född: 2008-04-12

Hälsa:

  • Höfter A
  • Armbågar u.a.
  • Patella u.a.
  • Ögon u.a.

Meriter:

  • Godkänt vallprov 92p av 100p
  • Godkänd delprov 1 Räddning
  • Mentalbeskriven med 1:a på skott

Mamma till Keltiska Mytologi-kullen och Whiskey-kullen här på kenneln.

 

Speedy är min första helt egna Border Collie. Det har funnits två BC i familjen tidigare, men det har inte varit mina att träna. När det nu äntligen var dags för mig att skaffa en egen BC, var jag säker på vad jag ville ha. Jag personligen tycker inte om den typen man tyvärr mestadels stöter på ute på brukshundklubbarna, utan vill ha hundar med bra psyke och mentalitet, som är stabila och belastningståliga. Tyvärr ser man för få av den typen. Jag visste dock vart jag skulle vända mig och ringde Magnus och Ellinor på kennel Svarthalls. Det blev en trefärgad liten tik som fick komma hem till mig och hon visade direkt att det inte fanns mycket som berörde den damen. En riktig tuffing redan från början, men som samtidigt var/är väldigt lättlärd och lyhörd. Planen var redan från början att träna vallning, men även att kombinera med räddning, lydnad och annat.

Speedy är en BC med mycket motor och tryck, med mycket bra psyke och är väldigt stabil mentalt. Detta innebär kanske även att man får en lite ”svårare” typ av hund, men det är för mig bara positivt. I räddningen har hon visat att hon är väldigt belastningstålig, både i miljö och sociala situationer. Hon visar inga tendenser till stress, oavsett situation. Hon är inte berörd av olika underlag och ljud och har inga problem att fokusera på det hon ska göra, trots mycket störningar runt omkring. Hon har gjort ett fint MH med en 1:a på skotten.

I vallningen visade hon tidigt vilken härlig djurkänsla hon har. Hon känner naturligt av vilken typ av djur det är hon stöter på och anpassar sig efter dem. Hon har naturliga hämt och driver djuren helt självständigt. Hon har väldigt mycket tryck på djuren och det har aldrig hänt att ett djur inte vikit för henne. Eftersom hon har sådant tryck och samtidigt är ganska självständig, har det varit en utmaning att få henne att valla på mina villkor, men hon klarar vilka djur som helst i alla situationer. En mycket stark hund! Vi blev godkända på vårt första vallhundsprov och med mycket fina poäng dessutom. 92p av 100 möjliga och med 48p av 50 i hämtet. Domaren skrev en enda kommentar på protokollet: ”Kanonhund!”

Till vardags är hon en riktig enmans hund, som gärna vill ha koll på allt och alla. En drottning i huset. Med andra ord, en riktig BC! Hon är lugn och märks knappt av till vardags ända tills det vankas någon aktivitet. Då lyser ögonen upp och hon är på tårna direkt. Hon är vänlig och trevlig mot alla hon möter, fram för allt 2-benta. De 4-benta kan behöva en och en annan uppsträckning, men hon gör aldrig något obefogat och bara lagomt och kontrollerat. Hon älskar att mysa i famnen på matte och ska alltid ha bästa platsen. Mat och godis står också högt i kurs, även om hon gärna kampar med leksaker också.

Speedy har överträffat alla mina förväntningar jag hade när jag letade valp. Hon är en underbar hund och jag hoppas vi får många härliga år tillsammans!!