Kenneln

Om oss

Vi som har kennel Classic Worker’s heter Josefin och Peter Valbrant. Vi bor i utkanten av Ulricehamn med våra döttrar födda 2017 och 2019 och våra hundar. Det är jag, Josefin, som sköter det mesta som har med uppfödningen att göra och det var också hos mig det stora hundintresset startade redan vid 6 års ålder. Det har alltid funnits hundar i familjen när jag växte upp, men min första egna hund köpte jag vid 11 års ålder 1992. Lyckan var givetvis stor och vi tränade och tävlade inom lydnad, viltspår och agility. Ungdoms-SM i agility var väl vår främsta merit. Jag fastade ordentligt för tränandet och tävlandet och 2000 blev jag även certifierad SBK-instruktör. Jag har provat på många olika raser men dagen då jag kom i kontakt med Flatcoated Retrievern och fick äran att bli stolt ägare till en , visste jag dock direkt att detta var RASEN för mig och så har det fortsatt.

Peter blev introducerad i hundlivet när vi träffades och det växer för var dag som går. Efter att ha fungerat som ”caddy” till mig i träningen under flera år började han så smått vilja prova på att träna hund själv och har sedan dess tränat räddning med vår Irländska Setter Saffran och gav sig sedan in i jaktens värld med sin första flat i form av flattiken Farin, CW’s Joyride. 

Humla, Saffran, Hockey och Speedy

Första flatten köptes 2001 och hette Mirax, SEVCh SEUCh DKUCh Miss Mallorys Push To Play. En svart hane av mindre typ som både var härlig att jobba med och vacker. En härlig representant för rasen som bara gav mersmak. Vi tränade och tävlade inom räddning, lydnad, bruks, utställning och jakt förstås. Han var även en fantastisk hund att jaga över under sina glans dagar! Mirax har 5 kullar varav en här på kenneln, A-kullen. Tyvärr fick han hastigt somna in sommaren 2012, drygt 11 år gammal.

”Mirax”,
SE Vch SE UCh DK UCh J Miss Mallorys Push To Play

Intresset för avel och genetik har funnits från början och därför kändes det som att uppfödning var ett steg i rätt riktning. Kennelnamnet registrerades 2003 samtidigt som intresset för retrieverjakten verkligen tänts till. Siktet var därför nu mer inställt på rena jaktlinjer. Genom mina räddningstävlingar fick jag upp ögonen för en hane som hette SELCh Tjh R Zebulons Aslan, som jag gillade otroligt mycket. Förutom hans fina titlar hade han även två 1:a pris i öppenklass på B-prov inom jakten. När jag sedan hittade en kull efter honom och en mycket trevlig och duktig tik, fick nästa flat komma hit 2004 i form av Dansa, SEVCh Gracehunters Born To Please, kennelns stamtik. Vilken hund!!! Hon levde upp till mina förväntningar med råge på alla sätt och vis. En underbar hund att jobba med oavsett gren, även om jakten var hennes stora passion. Allt gick så enkelt och bara fanns där. Vi lyckades förutom viltspårschampionatet att fixa 1:a pris med hederspris och provbäst i elitklass på B-prov och även 2:a pris i öppenklass på A-prov. Hon hade kapacitet för mycket mer än så men tyvärr fick hon somna in alldeles för tidigt 2010, bara drygt 6 år gammal pga cancer. Hon var dessutom en fantastisk mamma och avelstik och fick 3 kullar här på kenneln med sammanlagt 34 valpar. A-, C- och D-kullen som vi är väldigt stolta över. Åh Dansa, jag saknar dig så!! Tack och lov lever hennes arv vidare i alla hennes underbara avkommor!

”Dansa”,
SE VCh J Gracehunters Born To Please

2006 tog vi en parningsvalp efter Mirax och den härliga tiken Ciaja, Skattkammarens Voodoo Queen. En valp jag valde med tanke på de härliga arbetslinjerna bakom mamman, samtidigt som det givetvis var kul att spara något efter Mirax. Vissla, SEVCh Caja kom alltså hit som ett tillskott till kenneln. En mindre och mer kompakt typ av flat som besatt en härlig attityd till allt arbete och med en enorm uthållighet. Hon var en ganska självständig och envis dam, som visste vad hon ville. Trots det blev hon viltspårchampion och tog två 1:a pris i öppenklass på B-prov i jakten och 2:a pris i öppenklass på A-prov. Totalt genomsnäll och orädd. Vissla är mamma till en kull här på kenneln, B-kullen. 7 härliga valpar som ärvde sin mammas attityd till arbete och kanske även lite väl mycket envishet… Vissla blev 10 år och fick somna in 2016 pga en tumör i bakbenet.

2009 behöll vi en tikvalp från Dansas C-kull. Humla, CW’s Challenge med tanken om att hon skulle föra kenneln vidare. Hon blev en härlig kombination av sina föräldrar med en enorm arbetslust, samtidigt som hon har mycket will to please. Hennes första tävlingsår 2011 vann hon i princip allt vi startade på i form av working tests och hon tog även sitt 1:a pris i nybörjarklass på B-prov på sin första start. 2012 fick hon sin första kull, F-kullen, som tyvärr även blev hennes enda. Det visade sig tråkigt nog att två valpar i kullen drabbats av sjukdomen RD (underutveckling av njurarna), vilket är genetisk och därför en ärftlig åkomma som medför att man inte vill ta fler kullar på föräldradjuren. Kullen visade sig dock bli helt fantastisk och så även tiken jag behöll. Kanel, CW’s Fairytale, visade väldigt tidigt på underbara egenskaper. Tyvärr var hon en av dem valparna med RD, som gjorde att hon fick somna in redan vid 5 månaders ålder. Mitt hjärta krossades och allt detta gjorde att min motivation sjönk till botten och Humla har därför inte blivit startad något mer. Så synd då hon pga detta inte fått visa sin kapacitet för omvärlden, men vi har haft det lika roligt på egen hand och det är en ynnest att få ha en så rolig och underbar hund både träningsmässigt och till vardags! Sommaren 2022 fick Humla vid drygt 13 års ålder somna in pga ålderskrämpor och hon lämnar ett enormt tomrum efter sig!!

Sakta men säkert började motivationen komma tillbaka och efter nybyggnation av hus och medföljande flytt 2015, började vi känna oss redo för en ny flat i huset igen. 2016 fick vi låna duktiga Speja, CW’s Desire, för en kull som tyvärr resulterade i endast en valp. Turligt nog var det en tikvalp vid namn CW’s Great Girl också kallad Lycka, som nu finns på foder hos vår kära vän och även mamma Spejas ägare Anette Ohlsson-Ericsson i Växjö. Vi är så glada att hon förvaltar henne så väl och Lycka har två fantastiska kullar hos oss, J-kullen där vi behöll CW’s Joyride, Farin och L-kullen.

2017 fick vi äran att låna Humlas dotter Minnie, CW’s Felicity, för en kull valpar. Det har hela tiden varit en stor önskan att få möjligheten till att få tillbaka de linjerna, så stort stort TACK till Ingela och Magnus som gjorde det möjligt! Ur den kullen, H-kullen, sparade vi en hane som heter Hockey, CW’s Hunter och som än så länge verkligen lever upp till våra förväntningar och förhoppningar. Pga småbarnsår har han inte hunnit startas så mycket, men tog i alla fall sin 1:a i nybörjarklass B-prov på sin första start och har vunnit några working tests. Han är också pappa till vår M-kull.

2019 föddes vår M-kull och är Farins, CW’s Joyrides, första kull. En rolig kombination där vi bara var tvingade att behålla en valp. Kvar blev Kanel, CW’s Maniac, som är husse Peters andra flat. Ännu ett oskrivet blad, men som bådar gott för framtiden.

Vårt mål är att föda upp Flatcoated Retriever av jakttyp med sund mentalitet och funktionellt yttre, som de ”nya” ägarna kan ha glädje och nytta av. Vi tycker det är otroligt viktigt att bevara och försöka förstärka rasens ursprungliga egenskaper. Alla våra flattar tränas i jakt och startas på prov och går på jakter så mycket vi hinner. Flatten är en arbetshund och det vill vi inte ändra på!

Varmt välkomna till kennel Classic Worker’s!